Novinky na serveruProgramy a projektyO naší organizaciKdo je to dobrovolníkNáš časopisFotogalerie z akcíKontaktujte nás
 





Na hlavní stránku
 
Programy a projekty:
 
FIT PRO ŽIVOT
Měníme věci kolem nás
Příhraniční výměna projekt
Výchova bez násilí na dětech
Společný vývoj a propagace nových služeb pro děti a mládež v partnerských městech ÚL a Chemnitz
Dobrovolnická služba v Muzeu a Knihovně
VE DVOU SE TO LÉPE TÁHNE
Nezaměstnaní – Projekt Vítej!
Kurz Silní rodiče – Silné děti®
PANEL humanitárních organizací
Klíče pro život
Přeshraniční výměna
projektů
Akreditace dobrovolnické
služby pro organizace
Evropská dobrovolná služba
Sociálně aktivizační služba
pro rodiny s dětmi
Program 3G
Sociální rehabilitace
Rada dobrovolnických center
Dobrovolníci v nemocnicích
Křesadlo
Metodické středisko
Programu KOMPAS
Rozvoj dobrovolnictví
 
 
 
 
 
 
 
Starší projekty:
 
Firemní dobrovolnictví
SEBE-VĚDOMÉ DĚTI
Olympiáda
Studenti dětem
Make a Connection
Rozvoj občanských ctností
Obdivuhodní senioři
Klíčový krok
Projekt POLIS
Časopis


SPOLEČNÉ AKCE V PROGRAMU PĚT P V ROCE 2009 

Společná akce PětPéťáků a KOMPASáků – "Osvěta - Proč třídit odpad" 29. 1. 2009

První společná akce PětPéťáků a KOMPASáků v roce 2009 proběhla dne 29. 1. 2009 v areálu firmy P-EKO, která se zabývá tříděním odpadu a sídlí za nákupním centrem Tesco ve Všebořicích. I přes velkou zimu se nás sešlo dohromady 16. Na místo jsme dorazili okolo čtvrté hodiny, kde nás přivítal provozně technický ředitel firmy, pan Ing. Jaromír Šefl. Ten nám také pověděl, jaký je rozdíl mezi komunálním, průmyslovým a nebezpečným odpadem a hlavně nám zopakoval, že třídit odpad má opravdu smysl a proč.

Na vlastní oči jsme se pak mohli přesvědčit, jak se takto vytříděný odpad dále zpracovává a jaké cenné materiály se tak mohou znovu zužitkovat. Prohlédli jsme si sklad průmyslového odpadu, kde bylo spoustu starých počítačových monitorů, tiskáren a podobných odpadů. Názorně nám také bylo předvedeno speciální auto pro přepravu odpadů. Poté jsme se postupně přemístili na skládku, kde firma zpracovává odpad jako jsou např. různé zeminy či popílek. Tím nyní skládku zaváží, oblast tak rekultivují, aby zde mohl vzniknout bezpečný prostor pro aktivity lidí z Ústecka. Jako příklad jsme mohli vidět kus golfového hřiště, které vzniklo stejným způsobem. Na závěr jsme se všichni společně vyfotili, poděkovali panu Šteflovi za zajímavou exkurzi a pohlídku prostor, kam se jen tak běžně nikdo nepodívá a pak už jsme pospíchali do svých domovů na teplý čaj či do horké vany. Snad jsme se trochu poučili a pochopili podstatu toho, proč bychom měli nakládat s naším odpadem zodpovědně.

Fotogalerie ZDE


Společná akce PětPéťáků a KOMPASáků – "Výlet do lesa s myslivcem" 14. 3. 2009

Pětpéťáci a KOMPASáci z Dobrovolnického centra společně přivítali jaro výletem do lesů v krásné přírodě okolo obce Telnice, která leží asi 15 km za Ústím nad Labem. Vyrazili jsme v sobotu 14.3.09 z autobusového nádraží a za půl hodinky jsme už vystupovali na Telnici, kde jsme počkali ještě na nějaké opozdilce a zatím se zabavili hrou mrkaná. Když zbytek dorazil, společně jsme se přivítali, uskutečnili seznamovací kolečko a pak nám už nic nebránilo ve výpravě. A tak jsme v počtu 25 lidí + 1 pejsek vyrazili směrem k lesu.

Průvodcem se nám tentokráte stal zdejší myslivec Fanda, který nám nejdříve pověděl něco o místních lesích i o myslivectví samotném. Ukázal nám také svoji pušku (nenabitou), která zaujala především klučičí část výpravy. Poté jsme pokračovali lesní cestou, která se chvílemi měnila spíše v potůček, protože slunko krásně svítilo a z hor stékala voda, která ještě před nedávnem byla v podobě sněhu a ledu. Ale i přes náročný terén vládla u všech dobrá nálada, radost z pobytu na čerstvém vzduchu a z prvních teplých jarních paprsků.

Cestou jsme se zastavili ještě u krmelce pro lesní zvěř a vyslechli si povídání o tom, jak je potřeba o zvěř v zimě i po celý rok pečovat. Nechyběla samozřejmě pauza na svačinku, která se skládala z teplého čaje a sušenky. Také jsme měli s sebou několik dalekohledů, mohli jsme tak pozorovat zdejší ptactvo i vzdálené zalesněné kopečky. Bohužel i v takto krásném prostředí jsme nacházeli různé odpadky, ale naši dobrovolníci neváhali, sehnali pár tašek a společně s dětmi les čistili. Čas ubíhal hrozně rychle, my se ani nenadáli a už jsme se vraceli pomalu zpátky k autobusu. Výlet to byl moc fajn, snad nás podobných výprav čeká v tomto roce ještě spoustu.

Fotogalerie ZDE


Společná akce PětPéťáků a KOMPASáků – "Velikonoční vyrábění s DC" 7. 4. 2009

Blížily se Velikonoce, a tak jsme se s našimi dětmi a dobrovolníky sešli v Dobrovolnickém centru, abychom vyrobili pěkné věcičky k tomuto svátku jara. Vyrábělo se v klubovně i školicí místnosti. Šikovní dobrovolníci učili ostatní, jak ozdobit vajíčka kolážovou technikou, jak využít ubrousku na ozdobení přáníček či květináčů, jak vyrobit veselé chlupaté kuřátko, co vše se dá vyrobit z barevných papírů...

I s vrbovými proutky jsme si pěkně pohráli – kluci statečně bojovali s výrobou pomlázek a vytvořit se dala i barevná dekorace do okna či na dveře. Kancelář paní ředitelky se na chvíli proměnila v trochu tajemnou místnost, kde se hrála hra „Židle v mlze.“ Pro mlsálky zde bylo připraveno i něco malého na zub. Na závěr každý šikulka dostal čokoládového zajíčka a malou hračku a pak už hrdě odcházeli domů – pochlubit se svými výtvory. Na této akci se sešlo celkem 24 účastníků.

Fotogalerie ZDE


Exkurze do skleníku 20. 5. 2009

V květnu jsme s dětmi a dobrovolníky ze SAS pro rodiny s dětmi absolvovali exkurzi do skleníku přírodovědecké fakulty Univerzity J. E. Purkyně. V počtu 13 účastníků jsme mohli obdivovat krásy tropických rostlin – viděli jsme plodící banánovník, olivovník, orchideje, sukulenty. Dozvěděli jsme se také informace o tom, jak lákají masožravé rostliny hmyz nebo jak se zpracovává káva. Pěkným zpestřením bylo také pozorování andulek či rybiček. Na venkovních záhoncích jsme si pak mohli přivonět k několika druhům bylinek i květin. Po celou dobu se nám velmi trpělivě věnovala paní zahradnice, která zodpovídala i naše všetečné dotazy.

Fotogalerie ZDE


Víkendovka Blansko aneb "Kurz přežití v přírodě" 12.+13. 6. 2009

Největší společná akce SAS pro rodiny s dětmi – víkendovka – se uskutečnila za kopci u Ústí nad Labem, v blízkosti zříceniny hradu Blansko. Zúčastnilo se jí celkem 31 dětí, dobrovolníků a pomocníků. Touto akcí jsme zakončovali školní rok a projekt Rok v lese. Víkendovka byla proto zaměřena na souznění s přírodou a na pobyt v trochu „bojovějších podmínkách.“ V pátek nám počasí příliš nepřálo, což prohloubilo atmosféru živelné přírody. Po cestě na Blansko se musely sušit boty, věci i my ?. Čekal na nás přípravný tým dobrovolníků, který nás přivítal teplým čajem a vytopenou klubovnou. Po zahřátí a vysušení jsme mohli pokračovat v naplánovaných aktivitách. Účastníci byli již cestou rozděleni do skupinek a s vlastním jménem, pokřikem a vybranou barvou plnili v budově další úkoly. Mezitím se na zahradě připravoval táborák a cestou ke zřícenině stezka odvahy. Do setmění jsme si pochutnávali na buřtících a za doprovodu kytary si zazpívali. Poté – již za tmy – jsme se po malých skupinkách vydali tajemnou cestou lemovanou světýlky svíček přímo ke zřícenině hradu Blansko. Vše jsme statečně zvládli a unaveni se odebrali do svých spacáků.

Fotogalerie ZDE



SPOLEČNÉ AKCE V ROCE 2005
SPOLEČNÉ AKCE V ROCE 2006
SPOLEČNÉ AKCE V ROCE 2007
SPOLEČNÉ AKCE V ROCE 2008
SPOLEČNÉ AKCE V ROCE 2009
VÝCVIK DOBROVOLNÍKŮ
HODNOCENÍ RODIČŮ
NÁZORY DOBROVOLNÍKŮ
ZAUJAL VÁS PROGRAM PĚT P?







Podporovatelé
 
     
  Dobrovolnické centrum Ústí nad Labem © 2005, Všechna práva vyhrazena | Mapa serveru