Novinky na serveruProgramy a projektyO naší organizaciKdo je to dobrovolníkNáš časopisFotogalerie z akcíKontaktujte nás
 





Na hlavní stránku
 
Programy a projekty:
 
FIT PRO ŽIVOT
Měníme věci kolem nás
Příhraniční výměna projekt
Výchova bez násilí na dětech
Společný vývoj a propagace nových služeb pro děti a mládež v partnerských městech ÚL a Chemnitz
Dobrovolnická služba v Muzeu a Knihovně
VE DVOU SE TO LÉPE TÁHNE
Nezaměstnaní – Projekt Vítej!
Kurz Silní rodiče – Silné děti®
PANEL humanitárních organizací
Klíče pro život
Přeshraniční výměna
projektů
Akreditace dobrovolnické
služby pro organizace
Evropská dobrovolná služba
Sociálně aktivizační služba
pro rodiny s dětmi
Program 3G
Sociální rehabilitace
Rada dobrovolnických center
Dobrovolníci v nemocnicích
Křesadlo
Metodické středisko
Programu KOMPAS
Rozvoj dobrovolnictví
 
 
 
 
 
 
 
Starší projekty:
 
Firemní dobrovolnictví
SEBE-VĚDOMÉ DĚTI
Olympiáda
Studenti dětem
Make a Connection
Rozvoj občanských ctností
Obdivuhodní senioři
Klíčový krok
Projekt POLIS
Časopis


SPOLEČNÉ AKCE V PROGRAMU PĚT P V ROCE 2008 

Společná návštěva kina Hraničář – „Nejkrásnější hádanka“ 26. 2. 2008

V únoru ještě nebylo počasí na vydání se ven, zato bylo příjemné společně se uvelebit v kině a podívat se na nejnovější pohádku režiséra Zdeňka Trošky. Před samotným promítáním jsme mohli vidět na vlastní oči pana režiséra i 2 hlavní hrdiny, což byl pro nás skvělý zážitek. :-) Do kina nás šlo celkem 35 a myslím, že to byla moc povedená akce. :-)

Fotogalerie ZDE


Jak se slaví Velikonoce v zemích EU 17. 3. 2008 (z pohledu praktikantky Míši Dlouhé)

V pondělí 17.3.2008 se v klubu Relaks uskutečnila akce pro děti a dobrovolníky z programů Pět P a Kompas. Pro 39 účastníků byl přichystán zábavný program, při kterém se dozvěděli, jak se slaví Velikonoce v různých zemích Evropské unie. Akci pořádalo Dobrovolnické centrum, o.s. a Eurocentrum Ústí nad Labem.

Akce začala ve čtyři hodiny odpoledne tím, že se všichni uvelebili v útulných prostorách Relaksu a vyslechli si interaktivní přednášku o způsobech slavení Velikonoc, kterou prezentovala vedoucí Eurocentra Eva Bartůňková. Pak už se děti mohly rozprchnout na jednotlivá stanoviště a začít plnit úkoly. Vyřádily se při rozkřápávání a koulení vajíček, v taneční soutěži o koláč zase předvedly svérázné pohybové kreace. Úspěšnou disciplínou byl čokoládový polibek. Dostalo se i na výtvarné umění – děti zdobily vajíčka a vyrobily si sádrový odlitek svého obličeje.

Když už byly všechny děti (včetně svých dobrovolníků) dostatečně zamazané od vajíček, sádry, čokolády a vosku, nastala ta správná chvíle pro hon na vajíčka. Malí hledači se rozprchli po celé škole a plnili si kapsy nalezenými pochoutkami.

Fotogalerie ZDE


Velká výprava za pokladem Harryho Pottera 28.4.2008

V pondělí dne 28.4. 2008 se na Střižovickém vrchu uskutečnila akce pro děti a dobrovolníky z programů KOMPAS a PětP. Pro 50 účastníků byl přichystán zábavný program, při kterém se snažili získat poklad Harryho Pottera, které byl plný různých dobrot a dárečků.

Akce začala ve čtyři hodiny, kde se nejprve děti a dobrovolníci rozdělili do čtyř členných skupinek. Skupinky byly posílány zhruba po 10 minutách a cestu si hledaly podle barevných fáborek, které byly vyvěšeny. První stanoviště, na kterém museli splnit záludný úkol, aby dostali první část indicie byla Velká síň, kde bylo úkolem se zavázanýma očima uhodnout o jakou potravinu či nápoj se jedná. Druhé stanoviště byla Hybridova hájenka. Z tajemné nádoby plné nejrůznějších zvířátek, potravin, rostlin apod. museli vybojovat další indicii. Třetí stanoviště byla Nehelvítská síň, dalším U tří košťat, Famfrpálové hřiště a posledním stanovištěm byl Kabinet profesora Snapea. Rozluštění indicie byla fotografie strážce pokladu, které čekal na samém konci jejich tajemné cesty. Děti a dobrovolníci podle fotografie museli uhodnout kdo strážce je, a jeho o poklad požádat.

Na závěr jsme si všichni opekli buřtíky a příjemně si popovídali o dnešní povedené akci. Děti a dobrovolníci si užívali své poklady a organizátoři měli příjemný pocit z proběhlé akce.

Fotogalerie ZDE


Společná víkendovka PětPéťáků a KOMPASáků v Mezní Louce 14.-15.6.2008

O víkendu 14. a 15. června 2008 uspořádalo Dobrovolnické centrum pro děti a dobrovolníky z programů KOMPAS a Pět P dvoudenní výlet na Mezní Louku v Českém Švýcarsku. Šestnáct dětí se svými dobrovolníky vyrazilo v sobotu ráno vláčkem do Děčína, odkud jsme se autobusem přepravili do Hřenska. Ve Hřensku jsme příjemnou procházkou došli k lodičkám a projeli Tichou soutěskou do Mezné, odkud jsme se opět po svých přesunuli do kempu v Mezní Louce. Zde bylo zajištěno ubytování v chatičkách, obědy a snídaně byly zajištěny v restauraci hotelu, který se nacházel hned vedle kempu.

V kempu nás čekal pestrý program se spoustou her a soutěží, sportovní odpoledne, večer táborák s opékáním vuřtů a samozřejmě nechyběla ani noční stezka odvahy. Nutno podotknout, že noční les prověřil míru odvahy i u dámské části realizačního týmu. Nedělní dopoledne strávily děti na stopované, která je zavedla do končin okolo Pravčické brány. V cíli všechny čekala sladká odměna a v kempu pak na úplný závěr vyhodnocení soutěží s malými dárečky.

Fotogalerie ZDE


Slavnostní otvírání po prázdninách 29. 9. 2008

V pondělí dne 29.9.2008 se děti sešly po prázdninách se svými dobrovolníky z programů Pět P a KOMPAS v nově vybavené a upravené klubovně v prostorách Dobrovolnického centra. Na tomto slavnostním otevření se nás sešlo celkem 15. Byl přichystán zábavný program, při kterém jsme se dozvěděli z úst odborníků něco o lese a především pak o obojživelnících a plazech. Toto povídání bylo obohaceno o různě tematicky zaměřené hry a také o ukázku živých hadů.

Akce začala v 15:30 a strávili jsme společně 2 hodiny. Připraveno bylo malé občerstvení. Otiskem své dlaně na strom PětPéťáků a KOMPASáků jsme oficiálně zahájili celoroční aktivity v rámci projektu ROK V LESE. Těmito aktivitami chceme dětem ukázat kouzlo přírody a lesního světa, připomenout jim, že si přírodu musíme hýčkat a také je naučit spoustu nových věcích a vzít je na výlet na nová místa.

Fotogalerie ZDE


Výlet do Regionálního muzea v Teplicích 29. 10. 2008

Ve středu dne 29.10.2008 naši Kompasáci a PětPéťáci společně se svými dospělými kamarády jeli na výlet do Regionálního muzea v Teplicích. Dohromady bylo nás 22. jeli jsme objednaným autobusem a již samotná cesta byla tak trochu dobrodružstvím. Na místo jsme dorazili kolem 16:00. Čekala nás prohlídka muzea pod vedením pana průvodce. Ten nám vyprávěl o zajímavostech severočeské přírody. Viděli jsme hodně vycpaných zvířat: ptáků, malých a velkých savců a další. Následovala zajímavá prezentace obsahující fotografie ptáků a savců severozápadních Čech a zvuky, které dělají. Všechno bylo obohacené povídáním pana průvodce. V 17:00 jsme už bohužel museli muzeum opustit. Všichni jsme se v pohodě vrátili zpátky do Ústí. Několik dní poté byly účastníkům rozdány pracovní listy, které obsahují otázky, díky kterým zjistíme, kolik jsme si toho z muzea zapamatovali. ? Pro ty, kteří odevzdají vyplněné pracovní listy jsme přichystali malou odměnu.

Fotogalerie ZDE


Ornitologická výprava 7. 12. 2008

V neděli dne 7.12.2008 jsme i přes nepříznivé počasí vyrazili na procházku kolem řeky Labe, abychom pozorovali ptactvo, které zde přes zimu žije. Šel s námi i zkušený ornitolog, který nám pomáhal jednotlivé ptáčky identifikovat a také nám k nim vždy pověděl něco zajímavého. Na začátku výpravy jsme se ještě vzájemně představili a podle začátečních písmen našeho jména jsme vymýšleli různé druhy ptactva. Pak už jsme si rozdali dalekohledy a netrpě vyhlíželi život kolem řeky. Celkem jsme nakonec identifikovali deset druhů vodních ptáků (např. ledňáčka, kachny, potápku, kormorány či volavky aj.). Na konci cesty jsme pro děti a jejich dobrovolníky připravili krátké povídání o tom, proč vůbec potřebujeme stromy a lesy, co nám dávají a proč bychom je měli chránit. Poté následovala hra na přiřazování listů ke správným stromům. Všichni byli moc šikovní a vysloužili si tak drobnou odměnu. Na této výpravě se nás sešlo díky neustálému mrholení pouze 15 lidí a dva pejsci, ale i tak jsme si výpravu užili, poznali něco nového a protáhli si nožky.

Akce začala v jednu hodinu srazem u vlakového nádraží a na stejném místě jsme se pak rozcházeli domů kolem čtvrté. Všichni se moc těšíme na další výpravu, která by tentokráte měla být zaměřena na lesní zvěř, jejich krmení v zimě a také bychom si chtěli odlít sádrou nějaké stopy těchto zvířat.

Fotogalerie ZDE


Vánoční besídka Pět P a KOMPASu 17. 12. 2008

Na závěr roku - 17.12. se PětPéťáci a KOMPASáci sešli na vánoční besídce ve studentském klubu RelaKs. Bylo nás celkem 48 – tedy pořádná banda :). K naší radosti se mezi nás přišli podívat i někteří rodiče.

Besídka se tentokrát nesla v duchu oslav Vánoc v Evropě. Po úvodním přivítání koordinátorkami a pozdravení paní ředitelkou Lenkou Černou se ujal slova vedoucí klubu RelaKs Bohouš a seznámil přítomné se zvyky, které se tradují v různých zemích Evropy.

Následovaly informace o tom, co ve které místnosti účastníky čeká a jak bude celý večer vypadat. V hlavní místnosti bylo možné po celý večer mlsat cukroví, aby bylo dost sil na všechny připravené aktivity. Byl tady také vánoční stromeček, který čekal, až je šikovní PětPéťáci a KOMPASáci ozdobí vlastnoručně vyrobenými ozdobami. Za odměnu si ze stromečku výměnou mohli vzít nějakou mlsku. V této místnosti probíhala v rámci stanoviště Maďarska napínavá soutěž v zabalování a rozbalování dárků.

Na chodbě nás čekal znalostní test – kde uspěli hlavně ti, kteří dávali pozor při úvodním povídání o zvycích v různých zemích. Cestou k zábavnému testu nebo i na jiná stanoviště se mnozí sportovně vyřádili u fotbálku. Kobercová místnost zastupovala zvyky České republiky a zde se rozkrajovaly jablíčka, při házení střevíčkem se zjišťovalo, kdopak nám uteče někam do světa a především zde vykládala osudy z litého vosku tajuplná vědma. Ta si získala velké množství fanoušků, kteří pak svůj osud pokoušeli několikrát. :)

Ve výtvarné místnosti se zkoušely zvyky Polska a Německa. Vyráběly se zde keramičtí kapříci i další výrobky. Z drátků, proutků, korálků i papírků děti i dobrovolníci přímo vykouzlili krásné ozdoby.

Velmi oblíbenými se také rychle staly i stanoviště Velká Británie a Dánsko(Grónsko). V Dánsku probíhala téměř „ledová bitva“ – soutěžilo se zde, komu rychleji roztaje kostka ledu. Pro Británii je typický vánoční puding. Ten tradiční by dal ale spoustu práce a možná by nám ani nechutnal...děvčata z tohoto stanoviště proto vyrobila českou vanilkovou mňamku a ostatní se u nich střídali jako na běžícím páse a soutěžili, kdo bude nejrychlejším jedlíkem.

Šikovní soutěžící dostávali na jednotlivých místech něco dobrého za odměnu a spokojení se pak vraceli do hlavní místnosti, kde nás čekala závěrečná část večera. Pod krásně ozdobený stromeček nadělil Ježíšek dětem a dobrovolníkům dárečky, které je snad potěšily a budou jim dělat radost celý příští rok. Na závěr jsme si zazpívali koledy, popřáli hezké svátky a na pár dní se rozloučili. Tak zase za rok, Ježíšku... :)

Fotogalerie ZDE



SPOLEČNÉ AKCE V ROCE 2005
SPOLEČNÉ AKCE V ROCE 2006
SPOLEČNÉ AKCE V ROCE 2007
SPOLEČNÉ AKCE V ROCE 2008
SPOLEČNÉ AKCE V ROCE 2009
VÝCVIK DOBROVOLNÍKŮ
HODNOCENÍ RODIČŮ
NÁZORY DOBROVOLNÍKŮ
ZAUJAL VÁS PROGRAM PĚT P?







Podporovatelé
 
     
  Dobrovolnické centrum Ústí nad Labem © 2005, Všechna práva vyhrazena | Mapa serveru