Novinky na serveruProgramy a projektyO naší organizaciKdo je to dobrovolníkNáš časopisFotogalerie z akcíKontaktujte nás
 





Na hlavní stránku
 
Programy a projekty:
 
FIT PRO ŽIVOT
Měníme věci kolem nás
Příhraniční výměna projekt
Výchova bez násilí na dětech
Společný vývoj a propagace nových služeb pro děti a mládež v partnerských městech ÚL a Chemnitz
Dobrovolnická služba v Muzeu a Knihovně
VE DVOU SE TO LÉPE TÁHNE
Nezaměstnaní – Projekt Vítej!
Kurz Silní rodiče – Silné děti®
PANEL humanitárních organizací
Klíče pro život
Přeshraniční výměna
projektů
Akreditace dobrovolnické
služby pro organizace
Evropská dobrovolná služba
Sociálně aktivizační služba
pro rodiny s dětmi
Program 3G
Sociální rehabilitace
Rada dobrovolnických center
Dobrovolníci v nemocnicích
Křesadlo
Metodické středisko
Programu KOMPAS
Rozvoj dobrovolnictví
 
 
 
 
 
 
 
Starší projekty:
 
Firemní dobrovolnictví
SEBE-VĚDOMÉ DĚTI
Olympiáda
Studenti dětem
Make a Connection
Rozvoj občanských ctností
Obdivuhodní senioři
Klíčový krok
Projekt POLIS
Časopis


SPOLEČNÉ AKCE V PROGRAMU PĚT P V ROCE 2007 

Sportovní odpoledne 24.1. 2007 (z pohledu dobrovolnice Péti J.)

První společná akce v roce 2007 programu Pět P a Kompasu proběhla právě ve středu 24. ledna. Bylo to sportovní odpoledne, které se podle mého názoru velice podařilo. Spousta dobrovolníků a jejich menších svěřenců se sešli okolo čtvrté hodiny před Dobrovolnickým centrem. Všichni natěšeni a připraveni se vrhnout do všeho co je čeká. Společně jsme se všichni vydali do tělocvičny pedagogické fakulty. Nejdříve nás čekalo pár formalit, jako seznámení s pravidly , dále zapsání na seznam účastníků a zaplacení menšího poplatku za pronájem tělocvičny. Pak už jen hurá do šaten, převléknout se do sportovního oblečení a pustit se hravě do všech disciplín, které pro nás byly připraveny koordinátorkami programů a dobrovolníky, kteří nesoutěžili. Disciplíny byly opravdu různorodé a velmi pěkně připravené. Připravena byla například překážková dráha, střelba na bránu fotbalovým míčem, hod na koš basketbalovým míčem, bludiště, skládání „puzzlí“ a kreslení. Všechny děti tyto disciplíny hravě zvládly. Dokonce i dobrovolníci se velice snažili. Vrcholem všech disciplín byla horolezecká stěna. Na tvářích okolo mě byly vidět různé pocity. Některým svítila očka nadšením, někteří měli ve svých tvářích trošinku obavy. Ale myslím, že nakonec nikoho strach nesvázal natolik, že by na stěnu nevylezl. Bylo krásné pozorovat to dětské nadšení a radost z úspěchů. Po skončení společného odpoledne byly rozdány ceny všem účastníkům i těm, kteří se nám postarali o nezapomenutelné zážitky svojí přípravou disciplín. Doufám, že takových společných akcí bude ještě mnoho.

Fotogalerie ZDE


Exkurze v hasičské zbrojnici 26.2. 2007 (z pohledu dobrovolnice Lenky N.)

Dne 26. února jsme se zúčastnili další báječné akce, kterou pro zájemce zprostředkovalo dobrovolnické centrum. V odpoledních hodinách se sešli u centra jak litlíci, tak i dobrovolníci (celkem 14 PětPéťáků) a vyrazilo se směr Všebořice, kde mají sídlo ústečtí hasiči.

Ve vestibulu budovy, která je zdobena historickými vozy v několika patrech, nás přivítal kapitán hasičů s četou, kteří měli právě službu. Poučili nás o bezpečnosti a jak se chovat, kdyby byl v době naší návštěvy vyhlášen poplach, který znamená výjezd k požáru. Jistě si všichni pomysleli, tak jako já, že by nebylo špatné toto vidět na vlastní oči. To se nám za ty zhruba dvě hodiny podařilo zažít hned dvakrát :-).

Prohlídka začala v garážích, kde stály označené vozy s veškerým vybavením (oblečení, nářadí, ochranné pomůcky, vysílačky, atd.), které je nutné při hasičském zásahu. Vše jsme si mohli prohlédnout, osahat a případně vyzkoušet. Dále tam byl ohromný jeřáb, člun, osobní auta a pak také přívěs za nákladní auto, který je kompletně vybavený k různým zásahům. Poté nám postupně ukázali celou budovu, která je přizpůsobená nepřetržitému provozu, jelikož hasiči slouží 24 hod. služby. Mají zde posilovnu, místnost s pingpongovým stolem, odpočinkovou místnost s TV, samozřejmě také šatny, sprchy, kanceláře, kuchyňky a venku bazén a hřiště. V této budově se dále nachází operační centrum a pověstná 112. Tam jsme však mohli jen nahlédnout. Zde se přijímají veškeré telefonáty, vyhodnotí se situace a podle potřeby se interním hlásičem vyhlásí poplach k výjezdu daným hasičským vozům a jejich posádkám.

Co vám mám povídat, věcí k vidění tam byla spousta a všechny ty informace si teď honem nemohu ani vybavit. Každopádně těm, kteří se nemohli zúčastnit, to napříště doporučuji. Byl to totiž nevšední a velmi zajímavý zážitek.

Fotogalerie ZDE


Návštěva ústecké ZOO 15. března 2007 (z pohledu dobrovolnice Martiny Nedvědové)

Dne 15.3. 2007 jsme s našimi dětmi a dobrovolníky (v celkovém počtu 21) navštívili Zoologickou zahradu v Ústí nad Labem. Na místo jsme dorazili ve 13:30 hodin. Čekali jsme na našeho pana průvodce, který nám bude vyprávět o jejich zoologické zahradě. Na úvod nám všem rozdal milé dárečky - informační brožurky o ZOO. Pak jsme šli k vydrám a povídal nám o nich zajímavé věci. Tak to bylo o skoro všech zvířatech, která jsme si stačili prohlédnout, protože jsme měli čas jen do 16. hodiny. Průvodce nám vyprávěl úžasné historky u jednotlivých pavilónů - třeba například o opicích, které mají rády mobilní telefony. Jednomu návštěvníkovi zoologické zahrady opice sebrala mobilní telefon, když se jí pokoušel fotografovat. Ale také rády čůrají na lidi, kteří si stoupnou přímo k zábradlí.

Děti a dobrovolníci se úžasně bavili. Byli plni elánu, nadšení a hlavně horlivě čekali, co bude náš průvodce zase vyprávět za jejich perličku. Největšími perličkami bylo krmení zvířat, kde děti mohly v té největší blízkosti sledovat tygra a medvěda. Samozřejmě přes sklo. Bylo to něco tak fantastického, že jsme tam zůstali asi tak čtvrt hodiny.Líbilo se jim i mládě Ňuňáka a Ňuninky. To byli orangutani, na které byla zoologická zahrada pyšná. Také je oslovilo hraní medvíďat v pavilónu medvědů.

Poté, co jsme stihli v daném čase shlédnout asi polovinu ZOO, se naši dobrovolníci a děti vypravili na cvičení lachtanů. Lachtan se jmenoval Moris. Opravdu ho měli nacvičeného na výbornou. Skákal přes obruč, cvičitelce vracel míč svým nosem, mával dětem a klouzal se. To bylo to nejkrásnější zakončení naší společné akce dobrovolníků a dětí.

Na úplný závěr jsme se všichni společně rozloučili a jeli domů. Děti byly určitě plné emocí a těšily se domů, až své zážitky budou vyprávět svým rodičům.

A koordinátorka dodává…

Díky vstřícnosti vedení ZOO jsme nemuseli platit vstupné, čehož si velmi ceníme a děkujeme za to! Ze ZOO jsme si všichni odnášeli spoustu zážitků a rádi se tam opět vrátíme. :-)

Fotogalerie ZDE


Velký výlet do přírody PětPéťáků a Kompasáků 17. dubna 2007

Jarní počasí nás lákalo ven, a tak jsme s PětPéťáky a KOMPASÁKY (v celkovém počtu 26) podnikli velký výlet do přírody. Naším cílem byly Vaňovské vodopády. Výprava začala před Dobrovolnickým centrem, odkud jsme zamířili k Větruši. Odtud se nám nabízel krásný výlet do širokého okolí. Pořídili jsme několik fotek, vydýchali se po vystoupání kopcovité cesty a pokračovali dále k našemu cíli.

Cesta vedla krásnou přírodou, takže příjemně ubíhala nám všem i 2 pejskům, kteří nás také doprovázeli. Během výletu jsme si povídali, baštili svačinky, okukovali krásy kolem nás (např. hrad Střekov, různé rostlinky a živočichy) a bylo nám fajn. Také jsme si trochu zamlsali, dokonce i zazpívali, největším zážitkem však bylo bezpochyby obdivování vodopádů. Dětem voda přímo učarovala ?. Od vodopádů už jsme se vydali na zastávku a po veselé cestě autobusem jsme se rozloučili. Mně osobně se tento více než tříhodinový výlet moc líbil a věřím, že ostatním výletníkům taky a sejdeme se zase někdy příště…:-)

Fotogalerie ZDE


Výlet do Chomutovského zooparku 27. května 2007 (z pohledu koordinátorky KOMPASU)

V neděli 27. května 2007 jsme se sešli – KOMPASÁCI a Pětpéťáci - na Západním nádraží v Ústí nad Labem. Cílem naší výpravy byl ZOOPARK v Chomutově. Vlak měl zpoždění, a tak jsme si čekání zpříjemnili hraním několika her. Cesta nám pak utíkala různě. Někdo už chtěl být v cílové stanici a jinému se zase nechtělo z příjemného vláčku.

Cestou do ZOOPARKU jsme potkali stánek se zmrzlinou a cukrovou vatou, a tak někteří z nás neodolali a hned si zamlsali. Za slabého deště jsme dopochodovali k hlavní bráně. Koordinátorka programu Pět P Míša se postavila do čela výpravy a nebojácně nás provedla nočním pavilonem. Obdivován byl i tunel, kterým se dalo dostat do středu výběhu vlků.

Domluvená projížďka Safari expresem se bohužel z důvodů podmáčené zeminy nekonala. Hodnotnou náhradou však byla prodloužená projížďka lokálkou Amálkou. Všichni jsme se pohodlně usadili a vláček se rozjel. Kochali jsme se okolními zvířátky a krásnými výběhy. Po celou cestu jízdy se k nám nesl z mikrofonu hlas pečovatele, který nám z lokomotivy Amálky vyprávěl zajímavosti o zvířátkách, které jsme cestou potkávali. Jednou jsme také vyběhli k pavilonu opičí rodiny, kam se s Amálkou nedalo dostat.

Po této projížďce jsme si udělali přestávku a doplnili energii u stánku s občerstvením. Někteří se tuto energii snažili okamžitě využít a zkoušeli, co vydrží dřevěná skluzavka opodál. Posilněni jsme se vydali napříč kaštanovým parkem na místní statek s ukázkou domácích zvířat. Na dvorku běhal pes Alík. V králíkárně vesele poskakovali domácí králíčci a ve stáji byla spousta krásných koní. Nejoblíbenějším se stal až ten na konci s nápisem: „Nekrmit prosím! Kouše!!!“. Po tom, co jsme se utvrdili v tom, že je tento nápis pravdivý, jsme zrychlili krok a vydali se přes výběh medvědů k východu ze Zooparku.

Čas tu utíkal tak rychle, že jsme se báli, aby nám neujel vlak. České dráhy ale nezklamaly a vlak měl přes 30 minut zpoždění. Vlak byl skoro zaplněn, a tak jsme cestovali ve stísněných prostorech až do Ústí. Někteří podlehli únavě a chvilkově si zdřímli. Na nádraží už stáli nedočkaví rodiče a vítali své výletníky. Všichni se podle mých zpráv dostali v pořádku domů a z výletu máme krásné fotečky.

Fotogalerie ZDE


Rozlučka před prázdninami – opékání buřtíků 14. června 2007

Před prázdninami jsme se s PětPéťáky sešli na krásné zahradě YMCY. Mráčky na obloze se rozplynuly, a tak jsme mohli strávit příjemné odpoledne venku. Během našeho rozlučkového setkání (před námi byly 2 měsíce prázdnin) jsme si zahráli několik her, vyhlásili vítěze Velké jarní soutěže a hlavně si opekli buřtíky u ohně. Nechyběly ani menší sportovní aktivity (házení talířem či petanque) a legraci jsme si užili hlavně při pohádkových scénkách, které předváděla vždy menší skupinka a ostatní hádali, o jakou pohádku se jedná. Každý si domů odnášel nějakou maličkost pro radost. Popřáli jsme si hezké prázdniny a slíbili si, že se po létě budeme opět scházet na společných akcích…

Fotogalerie ZDE


Víkend v Tisé 5.+6. října 2007

Fotogalerie ZDE


Vánoční besídka Pět P 17. prosince 2007 (z pohledu dobrovolnice Lucky Horvátové)

Zakončení kalendářního roku 2007 PětPéťáci pojali společným čekáním na Ježíška, které nám dne 17.12.umožnil klub RelaKs. Všichni, kteří byli a zúčastnili se vánočních aktivit vědí, že jsme si užili spoustu legrace a nacpali si bříška cukrovím a jinými dobrotami.

Po uvítání všech dětí a dobrovolníků jsme byli všichni seznámeni s programem, který nás čekal. V hlavní místnosti, ve které po celou dobu besídky zněly vánoční koledy se zpívalo, mlsalo a probíhalo lití vosku. Tuto místnost zkrášloval vánoční stromeček, který mohl každý z nás ozdobit svou vlastní právě vyrobenou ozdobou. Ve vedlejší místnosti se odehrávalo karaoke, kde všichni malí, ale i velcí se mohli přesvědčit o svém pěveckém talentu. V této místnosti se většina dětí odvázala, zatančila si, ale byli mezi námi i tací, kteří se při svém výkonu dost zapotili?. Další místnost nabízela všem dětem možnost, vyrobit si ozdobičky, které si mohly odnést domů nebo pověsit na společný vánoční stromeček. Mezi vánoční dekorace patřily vánoční řetězy, papírové vločky, zasněžené šišky a zdobení citrusových plodů, které se na vánočním stromečku krásně vyjímaly. V této místnosti si také děti zkusily vyrobit vlastní vánoční krabičky a přáníčka. Při průchodu do další místnosti jsme se mohli pozastavit u fotbálku. Jak je vidět i sportovní vyžití tu v rámci možností nechybělo. V poslední místnosti byly dvě zajímavé aktivity. Na podlaze byl obrovský papír znázorňující řeku, ve které si každý mohl nakreslit a pojmenovat svoji rybičku. Fantazii se meze nekladly, takže některé kresbičky byly opravdu legrační a zajímavé. O kousek dál jsme si mohli vyzkoušet hádání zajímavých předmětů se zavázanýma očima, což pro některé z nás byl opravdu pěkný oříšek. Našli se ale i tací, kteří překvapili svou bystrostí.

V závěru besídky jsme se sešli v hlavní místnosti a dali prostor všem, kteří chtěli ukázat své herecké schopnosti a pantomimicky ztvárnili pohádku, kterou si vylosovali. Děti se této aktivity ujaly opravdu s nadšením. Všichni, kteří hádali ztvárňující pohádku ji se zájmem sledovali a bavili se. Konec celého programu jsme si zpříjemnili rozdáváním dárečků a zpíváním společné koledy. K pohodové a vánoční atmosféře, která ovládla celou besídku, přispěly také prskavky, které se při odchodu každému v ruce rozsvítily. Z úsměvů dětí jsme usoudili, že besídka byla opravdu zdařilá a těšíme se na další společné čekání na Ježíška.

Fotogalerie ZDE



SPOLEČNÉ AKCE V ROCE 2005
SPOLEČNÉ AKCE V ROCE 2006
SPOLEČNÉ AKCE V ROCE 2007
SPOLEČNÉ AKCE V ROCE 2008
SPOLEČNÉ AKCE V ROCE 2009
VÝCVIK DOBROVOLNÍKŮ
HODNOCENÍ RODIČŮ
NÁZORY DOBROVOLNÍKŮ
ZAUJAL VÁS PROGRAM PĚT P?







Podporovatelé
 
     
  Dobrovolnické centrum Ústí nad Labem © 2005, Všechna práva vyhrazena | Mapa serveru